A tribute to Jonny Burger

Alla som växte upp på 60-talet i Storuman tillbringade mer eller mindre tid på Safarigården. Själv tillhörde jag nästan inredningen. Med dessa rader vill jag hedra den förste ungdomsledaren på Safarigården, nämligen sydafrikanen Jonny Burger.

Jonny dök upp i Storuman 1967 i en stor amerikansk herrgårdsvagn.  Han var en reslig kille på hela 203 cm, så han måste på den tiden ha varit en av dom längre grabbarna i kommunen. Han hade lyckats övertala Storumans kommun att satsa på pengar på en ungdomsgård i en nedlagd konsumbutik på Vallnäs. Hur nu det hade gått till...!!!

Vi var många ungdomar som hjälptes åt att måla och snickra på det som skulle bli vår ungdomsgård och vilken ungdomsgård det blev!

Jonny betydde mycket för utvecklingen av Safarigården och framför allt var han mycket intresserad av musik. Själv ansåg han sig vara en stor artist och hade jättestora planer på hur han skulle bli "The Big Star". Med Stellan Granberg från Barsele som manager, gjorde han ett antal tappra försök men lyckades inte så bra.

Jonny var en riktig ”smörsångare” och det gick hem bland bygdens flickor. Gud vet hur många hem han övernattade i under sin tid i Storuman

Repertoaren bestod mest av gamla Elvis låtar blandat med en del andra ”sliskiga” låtar.

Vi i Bonnets tyckte väl si så där om låtvalet men samtidigt var det  otroligt spännande att hänga med och ”kompa” denne jätte från Sydafrika. Jätteroligt så att säga...

På Safarigården hade vi vår alldeles egen ”doakör” med fyra flickor från Storuman.

Här är dom charmfulla tjejerna Berit, Ingrid, Anette och Agneta. Tjejerna uppträdde bl.a. på Safarigården tillsammans med Jonny.

 

Vid ett tillfälle när jag vara med och spelade tillsammans Jonny och ett hopplöst hopplock av musiker (Rune var med men vill inte minnas episoden, men jag klandrar inte honom), åkte vi ner till Härnösands folkpark för att göra succé. Om jag ska vara ärlig, så var det en bedrövlig tillställning, eftersom vi aldrig ”repat” tillsammans. Jonny som i vanlig ordning tagit i ordentligt hade sett till att den här annonsen var införd i Härnösands dagstidningar.

Efter det att Jonny med buller och bång lämnat Storuman så känner jag inte till något livstecken från honom. Kanske finns det någon av er som läser denna lilla story som har en aning om vart Jonny tog vägen. Själv är jag övertygad om att han öppnat fler än vår Safarigård. Det är bara det att vi inte vet om det.

Tack Jonny

Sölve 

Fotnot: Angående Jonny Burger så kom det ett mejl från Arvid Lundgren där han skriver följande:

Sölve undrade i sitt inlägg vart Jonny Burger tog vägen. Då kan jag berätta att nån gång under 80-talet, tror jag att det var, råkade jag se en liten notis i en dagstidning om att Jonny hade blivit utvisad från Norge på grund av ett antal faderskapsmål.

Så......han fortsatte tydligen i samma stil.

Ha de´ !!

/ Arvid